Vakantieschool?? – juli 2016

Vakantieschool??

juli 2016
Frieda nieuwsbrief

Iedereen in Nederland heeft nu vakantie. Heerlijk… een paar weken geen school. Je kinderen hoeven even niet te lezen, niet te rekenen en geen spelling te doen. Maar, is dat wel verstandig? Om een zomerdip te voorkomen is het belangrijk om actief te blijven. Zo blijft je kind in de leermodus en maakt het na de vakantie weer een goede start. Dat hoeft niet op een saaie, schoolse manier: met spelletjes kun je ook heel goed leren. En het is nog leuk ook! Wil je mijn favoriete spellen weten?

Lees eens iets anders
Lezen is meer dan een boek lezen. Je kunt op veel verschillende manieren lezen. Knip bijvoorbeeld de tekstballonnetjes uit een strip. Lees dan samen met je kind de tekst en kijk naar de plaatjes. Kun je met elkaar de strip weer compleet maken? Ook is het leuk om zelf de tekst van de strip te bedenken bij de bestaande plaatjes. Of je kunt de tekeningen bij de tekstballonnen maken.

Reken maar dat het leuk wordt!
Vindt je kind rekenen maar ‘stom’? Op deze manier wordt het – zelfs op vakantie – iets leuks!

Tijdens het eten van een pizza of pannenkoek kun je zonder dat het opvalt, aandacht besteden aan breuken en procenten. In hoeveel stukken moet de pizza gesneden worden? En hoe groot zijn die stukken? Hoeveel stukken heb je al opgegeten en hoeveel zijn er nog over? Doe dit wel in ‘breukentaal’; je hebt al drie tiende pannenkoek op! Om het moeilijker te maken kun je het in procenten uitrekenen. Leuk… en lekker!

De autorit naar de vakantiebestemming duurt voor kinderen soms lang. Neem voordat je de auto instapt even de tijd om een bingokaart te maken. Dan kun je auto-bingo spelen! Maak voor iedereen een bingokaart waar je de getallen tot en met 99 opschrijft. Kijk dan goed om je heen en bekijk de nummerborden van de auto’s die je ziet. Zie je een nummer, streep die dan weg op jouw bingokaart. Wie heeft als eerste alle getallen weggestreept en heeft er bingo?

Spelling zonder een pen??
Wist je dat je kunt schrijven zonder een pen? Ga maar eens achter elkaar zitten. Je kind schrijft dan met een vinger op jouw rug. Zo geef je een woord aan elkaar door. Kan de ander raden welk woord het is? Het is nog leuker als je dit met een aantal mensen doet. Weet de laatste persoon welk woord het is?

Tot slot
Zit er al een leuk spel voor je bij? Je kunt ook een leuke beloning aan het spel koppelen. Veel kinderen genieten er erg van als ze hun vader in het zwembad mogen duwen of met hun moeder kunnen badmintonnen. Misschien weet jouw kind wel een leukere beloning te verzinnen.

Zo merk je dat je vakantie leuk én leerzaam kan zijn. Het is vaak niet ingewikkeld. Geniet ervan om samen aan de slag te gaan Tot slot: begin gewoon ergens. Het lijkt misschien lastig, maar als je eenmaal begonnen bent is het erg makkelijk en kom je zelf vast ook nog op ideeën.

Wil je vaker dit soort tips lezen? Neem dan een kijkje op de site en schrijf je in voor de Tip van Frieda. Natuurlijk kun je altijd contact met mij opnemen als je meer wilt weten. Ga lekker genieten van de vakantie.

Ik wens jullie een vakantie vol plezier toe!

Hartelijke groet,
Frieda

Handtekening Frieda

© 2016 Frieda Oud. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding kinder- en jeugdpraktijk Talent. Stel je mij hiervan op de hoogte?

One comment