Brrrr…de brugklas? – juni 2016

Brrrr…de brugklas?

juni 2016
Frieda nieuwsbrief

Vorige maand sprak ik Lisa. Ze vertelde dat ze zich een beetje druk maakt. Na de zomervakantie gaat ze aan de brugklas beginnen. Lisa vertelde dat ze er een beetje onrustig van wordt en dat ze er ook wel een beetje tegenop ziet. Ze wist niet goed wat haar te wachten staat en dat maakte haar onzeker. Ze is niet de enige!

De overgang naar de middelbare school is iets waar veel leerlingen naar uitkijken. Nieuwe uitdagingen, nieuwe vakken, nieuwe schoolspullen; allemaal nieuwe dingen! Er zijn ook kinderen die in groep 8 zitten en zich nu al druk maken over de brugklas en over volgend jaar. Toen ik Lisa vertelde dat ze niet de enige is luchtte dat al op.

We hebben samen uitgezocht wat haar angstig maakt. En we hebben geprobeerd om antwoord te zoeken op alle vragen. Lisa kwam met veel vragen: Bij wie kom ik in de klas? Hoe vind ik mijn lokaal? Wat is wiskunde en geschiedenis? Hoe maak ik contact met de kinderen in de klas? En; hoe zorg ik dat ik al mijn huiswerk af heb?

We hebben een plattegrond van de middelbare school bekeken. Lisa zag dat de nummering van de lokalen best logisch was. Alle lokalen met een nummer in de 100 zijn op de eerste verdieping en de lokalen met een nummer in de 200 zijn op de tweede verdieping. Bovendien zijn alle lokalen waar Nederlands wordt gegeven bij elkaar en de lokalen van alle andere vakken zijn ook bij elkaar. De puzzel was al een stuk makkelijker en dat gaf Lisa overzicht.

Ook hebben we samen een lesrooster bekeken. Deze puzzel bleek ook makkelijker dan Lisa in eerste instantie verwachtte. De vakken en de namen van de docenten worden aangegeven met een afkorting. Als je dat weet dan is het lezen van een lesrooster al een stuk makkelijker.

Op de andere vragen krijgt Lisa eind juni antwoord. Ze gaat dan deelnemen aan de groepstraining Op naar de brugklas! Deze cursus is voor jongens en meisjes die nu in groep 8 zitten. De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van anderhalf uur. We bespreken wat je kunt verwachten, hoe je je goed kunt voorbereiden en hoe je jezelf ‘sterk kunt denken’. Na deze cursus weet Lisa hoe ze haar huiswerk aan kan pakken. En weet ze hoe ze een goede planning maakt.

De moeder van Lisa wilde graag weten wat zij als ouder kon doen. Ik vertelde haar dat het belangrijk is dat je er als ouder bent voor je kind. Ga in gesprek met elkaar en bespreek de angst. Het is fijn als kinderen merken dat ze het niet alleen hoeven te doen.

Ik gaf haar de tip om samen op pad te gaan voor de juiste schoolspullen. Leuk kaftpapier, vrolijke schriften en pennen die lekker schijven maken de stap een beetje makkelijker. Een hippe, stevige tas maakt het helemaal af. Je kunt ook samen zorgen voor een fijne werkplek. Zorg dat er een overzichtelijke, ruime en lichte werkplek is aan de slag te gaan met het huiswerk. Koop gezellige bakjes, maak wat extra ruimte om boeken en schiften overzichtelijk op te kunnen bergen en zorg voor een fijne (bureau)stoel.

Ik zie Lisa eind juni weer. Dan start de cursus Op naar de brugklas. Mocht je meer willen weten over wat we gaan doen in de training en ben jij ook enthousiast? Kijk dan eens op op de site of neem contact met mij op.

Tegen Lisa en tegen alle leerlingen wil ik zeggen: Succes en veel plezier in de brugklas!

Handtekening Frieda

 
© 2016 Frieda Oud. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding kinder- en jeugdpraktijk Talent. Stel je mij hiervan op de hoogte?

2 comments

 • Mariëlle

  Wat goed dat er ook een cursus is voor kinderen die straks naar de brugklas gaan.
  Het is natuurlijk best spannend en een hele overgang.
  Maar heel mooi omschreven wat je allemaal kunt doen om een groot deel van de zorgen weg te nemen of kleiner te maken.
  Ik denk dat door zo’n cursus Lisa en ook andere kinderen zich weer zekerder van zichzelf gaan voelen.
  Heel veel plezier!

  • Goedemorgen Mariëlle,

   dank je wel voor je reactie. De stap naar de brugklas is voor veel kinderen spannend. Het is goed om daar samen bij stil te staan en om dat voor te bereiden. Ik merk dat de training veel kinderen rust en zelfvertrouwen geeft.

   Hartelijke groet,
   Frieda