Stevig staan = je stevig voelen – november 2016
Stevig staan = je stevig voelen!
november 2016
Anne is 10 jaar en heel onzeker. Ze heeft maar weinig zelfvertrouwen en twijfelt over haar kunnen. In de klas iets vertellen vindt ze moeilijk. Binnenkort moet Anne een spreekbeurt houden en daar ziet ze enorm tegenop. Dat wil Anne veranderen. En daarmee heeft ze de eerste, misschien wel belangrijkste stap al gezet. Maar, hoe zorgt ze nu dat ze zich straks ook echt zekerder voelt? We zijn samen aan de slag gegaan.
Er bestaat een verband tussen stevig staan en je zeker voelen. Wie stevig staat, voelt zich echt zeker! Anne keek mij ongelovig aan. Hoe kan de manier waarop ze haar voeten neerzet haar nou minder onzeker maken?
Sta als een rots!
Ik vroeg Anne om op één been te gaan staan en met het andere been rustig heen en weer te zwaaien. Na een minuutje zwaaien zette Anne haar voet weer op de grond. Ze voelde duidelijk verschil tussen het zwaaibeen en het been waarop ze had gestaan. “Het zwaaibeen lijkt wel langer geworden. En het voelt veel steviger op de grond.” Het voelde alsof ze scheef stond. We herhaalden de oefening met het andere been. “Ik ben weer in balans!” zei Anne. “Ik heb nog nooit zo stevig gestaan.” Dat voelde goed! Nu geloofde Anne het: als je zo stevig staat als een rots, dan voel je je ook krachtiger. Niet alleen in je lijf, maar ook in je hoofd. Doe het zelf ook maar eens!
Anne deed deze oefening ook vlak voordat ze haar spreekbeurt moest doen. En met succes! Een week later vertelde ze trots dat ze een ruim voldoende had gehaald. De oefening had haar echt geholpen. Ze had vol zelfvertrouwen voor de klas gestaan. Een klasgenoot vertelde haar zelfs dat hij het knap vond dat ze zo stevig stond. Wat een prachtig compliment! En wat was Anne blij en trots.
Deze truc past Anne nu in veel meer situaties toe.
Hoofd ‘stuurt’ lichaam en andersom
Waar komt dit inzicht van stevig staan en je zekerder voelen vandaan? In de oosterse filosofie zijn lichaam en geest één. Ook binnen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) wordt er een groot verband gezien tussen lichaam en geest. NLP is een verzameling van technieken en overtuigingen voor persoonlijke groei. De gedachte erachter is dat je ‘met je hoofd’ voor een groot gedeelte je lichaam aanstuurt. Als je je goed voelt, neem je automatisch een sterke houding aan. Andersom werkt het ook: door je houding te veranderen kun je ook je denken veranderen.
Bewust vooruit kijken
Wist je dat mensen die zich niet zelfverzekerd voelen vaak een beetje gebogen lopen? Zij kijken vaak naar de grond. Als je je hiervan bewust bent, kun je dit ook anders doen. Oefen eens in recht voor je uit kijken als je buiten loopt. Je ziet dan veel meer. Waarschijnlijk maak je zo ook meer contact met andere mensen. Wie weet glimlacht er zelfs wel iemand naar je. Maak er een gewoonte van om rechtop te lopen en de wereld in te kijken. Meer zien geeft je zelfvertrouwen ook een boost.
Misschien kun jij deze opdracht ook eens doen? Laten jullie mij weten of deze tip heeft geholpen?
Hartelijke groet,
PS: in januari starten er weer Rots en Watertrainingen. Spelenderwijs werken we aan het zelfvertrouwen van kinderen. Wil je er meer over weten? Kijk dan eens op de site.
Hoi Frieda,
weer een goede nieuwsbrief.Ik ga het proberen op een been bengelen. Ha Ha.
Nu zie je dat hij goed doorgekomen is.
Lfs.M.