Zo maak je meerkeuzevragen makkelijk(er). – januari 2016

Zo maak je meerkeuzevragen makkelijk(er).

januari 2016
Frieda nieuwsbrief

Allereerst de beste wensen voor 2016. Op naar een mooi jaar vol uitdaging, plezier, succes en liefde. Het is nu nog vakantie. Toch zullen veel leerlingen druk bezig zijn met huiswerk. De eerste toetsen en huiswerkopdrachten staan al gepland en vragen ook deze vakantie aandacht.

In toetsen en in huiswerkopdrachten worden soms meerkeuzevragen gesteld. Meerkeuzevragen zijn alle vragen met 3 of meer antwoordmogelijkheden. Vooral bij leestoetsen en luistertoetsen vind je dit soort vragen. Een meerkeuzevraag lijkt vrij gemakkelijk, want je hebt altijd kans dat je goed gokt. Maar, de antwoorden lijken vaak op elkaar en kunnen er voor zorgen dat je gaat twijfelen. Onderschat meerkeuzevragen dus niet!

Ik leg tijdens mijn begeleiding altijd uit hoe je het beantwoorden van een meerkeuzevraag het beste aan kunt pakken. Het geeft houvast als je de tips hieronder volgt.

Tip 1: Lees de vraag en bedenk zelf een antwoord wat jij logisch vindt.

Tip 2: Lees alle antwoordmogelijkheden en kijk welk antwoord het dichtst bij jouw eigen antwoord komt.

Heb je nog geen keuze gemaakt? Ga dan verder:

Tip 3: Lees de tekst/vraag nogmaals, misschien heb je ergens overheen gelezen, of moet je een woord opzoeken. Kijk dan nog eens in de tekst.

Tip 4: Er staan bij meerkeuzevragen altijd 1 of 2 antwoorden tussen die het echt niet zijn. Zoek deze en streep ze weg. Dat maakt het kiezen van het juiste antwoord makkelijker.

Tip 5: Kijk welk antwoord je nu het beste vindt passen bij de vraag. Als je nog steeds geen idee hebt, ga dan verder. Zet dan een streepje voor de vraag, zodat je er later nog eens naar kijkt.

Tip 6: Weet je ook later nog geen antwoord? Gok dan één van de antwoorden die je nog over hebt. Bij meerkeuze kun je beter iets invullen dan niets. Je hebt altijd kans dat je goed gokt. Als je geen antwoord geeft, is de vraag sowieso fout.

Waren deze tips voor jou nuttig? Wil je meer tips over het aanpakken van toetsen en het maken van je huiswerk? Tijdens de individuele begeleiding (remedial teaching en studiebegeleiding) krijg je meer tips die je helpen om je schoolwerk aan te pakken. Meer informatie kun je lezen op de site.

Handtekening Frieda
 

 

PS: kinder- en jeugdpraktijk Talent heeft ook een Facebook pagina die je kunt liken.

© 2016 Frieda Oud. Alle rechten voorbehouden. Je mag artikelen of delen hieruit elders publiceren, maar alleen met vermelding kinder- en jeugdpraktijk Talent. Stel je mij hiervan op de hoogte?

2 comments