Stress in de brugklas? Nee joh! – oktober 2016

Afgelopen week was ik trots. Nieuwetijdskind Magazine heeft mijn artikel geplaatst! Veel ouders én leerlingen hebben de tips gelezen. Zij weten hoe je Brugklasstress en stress voor toetsen kunt voorkomen. Willen jullie dat ook voorkomen? Of, ben je benieuwd naar mijn artikel ;-)? Lees dan hier de tips. Natuurlijk mag je een reactie achterlaten op mijn site. Dat vind ik leuk!

Een paar weken geleden was het nog lekker vakantie. Inmiddels is het nieuwe schooljaar gestart. De agenda’s beginnen vol te stromen met huiswerk. En ook de eerste toetsen komen in zicht. Krijgen jullie al stress?

Iedereen heeft zo zijn eigen aanpak voor huiswerk en voor het leren van toetsen. Kun jij je goed concentreren als er muziek op de achtergrond te horen is? Ik kan me daardoor zeker beter concentreren. Ik raak dan minder afgeleid dan wanneer het stil is. Maar, anderen vinden het juist fijn als het helemaal stil is. Probeer vandaag gelijk uit wat jullie voorkeur heeft. Dat is al de eerste stap!

Plannen, plannen, plannen
Wil je minder stress voor je toetsweek of examen? Begin dan op tijd met leren en maak een goede planning. Een goede planning voorkomt stress! Het is handig om de leerstof in kleine blokjes te verdelen. Herhaal deze blokjes regelmatig! Herhaling zorgt voor onthouden! 

Genoeg pauze  
Uren achter elkaar leren heeft helemaal geen zin. Het is saai, vermoeiend en totaal niet nuttig. Wil je meer effect van je inspanning? Leer dan in blokken van ongeveer 45 minuten. Daarna houd je 10 minuten pauze. Zo maak je je hoofd weer leeg. Drink iets, ga naar de wc of beweeg gewoon even. Wel prettig als je al zo lang stil zit! Hierna is makkelijker om je aandacht bij je werk te houden.

Wissel af
Eindeloos doorleren is dus echt zinloos. Bovendien kun je maakwerk en leerwerk het beste afwisselen. Leer bijvoorbeeld eerst een half uur voor je toets van Engels en stort je daarna een kwartier op de wiskundesommen. Zo blijf je gefocust!

Een fijne werkplek 

Een vaste plek om je huiswerk te maken en een opgeruimd bureau helpen echt. Zorg voor een fijne plek waar het licht genoeg is en waar het niet te koud of te warm is. Investeer ook in een goede stoel. Als je rechtop gaat zitten en een actieve houding aanneemt wordt het werken ook makkelijker.

En tot slot misschien wel de belangrijkste tip: Blijf in jezelf geloven en heb er vertrouwen in. Door vertrouwen in jezelf en in je kunnen gaat het zeker lukken!

Laten jullie mij weten of de tips jou hebben geholpen? Veel succes met het leren van de toetsen!

Hartelijke groet,
Handtekening Frieda

2 comments