gratis

gratis informatie

Hier vind je berichten van en over Talent

 

.

 

.

 

.

 

.

 

.

 

 
23-3-2017 Er is weer een nieuw artikel verschenen! Je leest over Leone. Leone vindt het rekenen lastig. Als ze een som ziet over het metriek stelsel wordt ze zenuwachtig. Wil je weten hoe Leone en ik deze sommen inzichtelijker hebben gemaakt? Wie weet helpen deze tips jou ook. Lees snel verder. Dan wordt het rekenen met de maten voor jou ook vast makkelijker. Klik hier om verder te lezen.

rekenen 

 
 
 

 
 

 

 

 


 
Nieuwetijdskind Magazine Ook in december heeft Nieuwetijdskind Magazine heeft mijn artikel geplaatst! Je leest over Anne. Anne is 10 en heel onzeker. Ze heeft maar weinig zelfvertrouwen en twijfelt over haar kunnen. In de klas iets vertellen vindt ze moeilijk. Binnenkort moet Anne een spreekbeurt houden en daar ziet ze enorm tegenop. Wil je weten hoe Anne dit heeft veranderd? Lees dan hier verder. Klik hier om het te lezen. Of lees het hier in mijn blog. Klik hier om het te lezen.

nieuwetijdskind-magazine-december-2016 Frieda Oud 

 

 

 

 

nieuwetijdskind-magazine-december-2016

 


 

Nieuwetijdskind Magazine Wat leuk; Nieuwetijdskind Magazine heeft mijn artikel geplaatst! Wil jij ook weten hoe je Brugklasstress en stress voor toetsen kunt voorkomen? Of, ben je benieuwd naar mijn artikel ;-)? Lees dan hier de tips. Klik hier om het te lezen.

nieuwetijdskind-magazine-sept-2016

 

 

 

 

 

nieuwetijdskind-magazine-sept-2016

 


 

Noordhollands DagbladIk was zo trots toen ik op 3 augustus dit artikel in het Noordhollands Dagblad las! Ik wens jullie een leuke (en leerzame :-)) vakantie toe.

 

( Klik op het artikel zodat je het kunt lezen.)

 


 

Brrrr…de brugklas? De Tip van Frieda van juni 2016 gaat over de stap naar de brugklas. Vorige maand sprak ik Lisa. Ze vertelde dat ze zich een beetje druk maakt. Na de zomervakantie gaat ze aan de brugklas beginnen. Lisa vertelde dat ze er een beetje onrustig van wordt en dat ze er ook wel een beetje tegenop ziet. Ze wist niet goed wat haar te wachten staat en dat maakte haar onzeker. Ze is niet de enige! Wil je weten hoe het verder gaat met Lisa en wil je weten hoe we aan haar zelfvertrouwen hebben gewerkt? Lees dan het artikel. Ook lees je over wat ouders kunnen doen. Ik zou het leuk vinden als je onder het artikel een reactie achter laat. Veel leesplezier. klik hier om het te lezen.

 


 

Werk aan je woordenschat. Aan het begin van dit jaar kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. Ik startte met het geven van Nederlandse lessen aan anderstaligen. Een taal leren is lastig. Onder taal vallen veel deelvaardigheden. Je moet kunnen lezen, spreken en luisteren. Een taal leren doe je door een woordenschat op te bouwen. Het werken aan de woordenschat is niet alleen belangrijk als je een nieuwe taal leert. Ook in je eigen taal is een grote woordenschat handig. Hoe uitgebreider je woordenschat is, des te meer kans op schoolsucces. Begrijpend lezen en teksten leren gaat makkelijker met een grote woordenschat. Wil je weten hoe je aan je woordenschat kan werken? Lees dan mijn artikel. klik hier om het te lezen.

 


 

Sta stevig door de Rots en Watergroet! De Tip van Frieda van april 2016 gaat over de Rots en Watergroet. Sinds 2013 geef ik Rots en Watertrainingen. Tijdens de training ontwikkelen kinderen meer zelfvertrouwen en leren zij op een goede manier met andere kinderen om te gaan. Ook ervaren kinderen hoe leuk het is om samen te leren. Kinderen leren uit te gaan van hun eigen krachten en kwaliteiten. In de Rots en Watertraining komt de ‘groet’ regelmatig terug. De groet maakt duidelijk dat het belangrijk is om stevig te zijn als een Rots en om flexibel te zijn als Water. Doe je mee met dé groet? En, wil je meer weten over de Rots en Watertraining? Lees dan mijn artikel. klik hier om het te lezen.

 


 

 

Een moeilijk woord? Ik weet het! In maart 2016 gaat Tip van Frieda over het begrijpend lezen. Met begrijpend lezen hebben veel kinderen moeite. Dat is niet zo vreemd, want begrijpend lezen is complex! Belangrijk is het vlot kunnen lezen. Ook is het belangrijk dat je de woorden in de tekst begrijpt. Natuurlijk hoef je niet ieder woord te begrijpen. Soms kun je achter de betekenis van een woord komen door verder te lezen Maar, hoe doet je dat? In de Tip lees je er meer over. Wil je meer weten? Lees dan verder en klik hier om het te lezen.

 


 

Stevig als een Rots en flexibel als Water. De Tip van Frieda van februari gaat over de Rots en Watertraining. De naam Rots en Watertraining is voor veel ouders en veel kinderen bekend. Maar; wat is zo’n training? Hoe kun je een Rots zijn? En waarom is Water zijn ook belangrijk? Lees verder en klik hier om het te lezen.

 


 

Zo maak je een meerkeuzevraag makkelijk(er)! Ook in 2016 verschijnt de Tip van Frieda weer. De Tip van januari gaat over het maken van meerkeuzevragen. Een meerkeuzevraag lijkt vrij gemakkelijk, want je hebt altijd kans dat je goed gokt. Maar, de antwoorden lijken vaak op elkaar en kunnen er voor zorgen dat je gaat twijfelen. Onderschat meerkeuzevragen dus niet! Wil je weten hoe je deze vragen aan kan pakken? Lees dan verder en klik hier om het te lezen.

 


 

Drie keer drie is….leuk! In december is er een Tip van Frieda verschenen over het leren van de keersommen. Het is belangrijk dat kinderen de keersommen geautomatiseerd hebben. Voor veel kinderen is het niet voldoende om alleen op school te oefenen. Als je ook thuis oefent zal het automatiseren sneller gaan. Maar, op welke manier kun je de sommen het beste oefenen én hoe houd je het oefenen leuk? In deze Tip van Frieda lees je tips hoe je kunt oefenen. Klik hier om het te lezen.

 


 

Begrijpend lezen: doe het stap voor stap! Ook in november is er weer een Tip van Frieda verschenen. Begrijpend lezen is iets waar veel kinderen moeite mee hebben. Bij begrijpend lezen gebruik je veel vaardigheden. Ik merk vaak dat kinderen het overzicht kwijtraken tijdens het lezen. Ze beginnen ‘zomaar’ en weten halverwege niet meer wat ze aan het lezen zijn. Het is voor deze kinderen handig om een stappenplan te volgen tijdens het lezen. In deze Tip van Frieda lees je tips zodat je het plannen beter onder de knie krijgt. Klik hier om het te lezen.

 

 


 

Tips voor het maken van een planning. Op 1 oktober is er weer een Tip van Frieda verschenen. Plannen is voor veel leerlingen lastig. Ze kijken vaak op het laatste moment in hun agenda, waardoor het huiswerk te laat gemaakt wordt. Veel leerlingen raken het overzicht kwijt en weten niet meer wat er van ze gevraagd en verwacht wordt. Ze weten niet meer hoe ze het maken van huiswerk en het leren van toetsen aan kunnen pakken. Dit kan leiden tot stress en onvoldoendes. In deze Tip van Frieda lees je tips zodat je het plannen beter onder de knie krijgt. Klik hier om het te lezen.

 


 

De leider in mij! Op 1 september is de eerste Tip van Frieda van dit schooljaar verschenen. Deze Tip gaat over de 7 eigenschappen van leiderschap die Covey heeft beschreven. Het uitgangspunt van deze eigenschappen is dat de wereld niet maakbaar is, maar dat je de invloed op je leven wel kunt vergroten. Lees meer over deze andere manier van denken. Misschien wordt het leren wel leuker, boeiender en interessanter. Klik hier om het te lezen.

 


 

Tips voor het maken van een werkstuk. Op 2 juli is de tiende Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over het maken van een werkstuk. Een werkstuk moet aan veel eisen voldoen, het is veel werk en is moeilijk om er aan te beginnen. Het is vaak een flinke klus. In deze Tip kun je lezen hoe je het maken van een werkstuk aan kunt pakken. Klik hier om het te lezen.

 


 

Help! Een verhaaltjessom…- Op 1 juni is de volgende Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over verhaaltjessommen. Deze sommen vinden kinderen vaak moeilijk. Je kunt lezen hoe je deze sommen aan kunt pakken. Klik hier om het te lezen.

 


 

Voorlezen? Doen! – Op 6 mei is de volgende Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over het belang van voorlezen. Ook kun je lezen hoe je het voorlezen aan kunt pakken. Klik hier om het te lezen.

 


 

Meten is weten! – Op 3 april is de zevende Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over het metriek stelsel. Klik hier om het te lezen.

 


 

Overhoren is leuk en leerzaam! – Op 3 maart is de zesde Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over overhoren. Klik hier om het te lezen.

 


 

Op naar de brugklas! – Op 4 februari is de vijfde Tip van Frieda verschenen. Deze Tip gaat over de stap naar de brugklas. Klik hier om het te lezen.

 


 

Noordhollands Dagblad- Op 27 januari 2015 stond dit artikel in het Noordhollands Dagblad! Het was erg leuk om te mogen vertellen wat ik doe. nhd Frieda Oud 27-1-2015Door te klikken op het artikel kun je het lezen.

 

 

 

 

 


 

Minder stress voor je toetsen! – Op 1 januari is er weer een Tip van Frieda verschenen. Deze editie bevat tips die je kunt gebruiken zodat huiswerk maken makkelijker wordt en het leren van toetsen beter gaat. Klik hier om het te lezen.

 


 

Hoe leer jij? – Op 1 december is de derde Tip van Frieda verschenen. Deze editie gaat over het gebruik van je zintuigen tijdens het leren. Klik hier om het te lezen.

 


 

Een mindmap?? – Op 5 november is de tweede Tip van Frieda verschenen. Deze editie gaat het maken van een mindmap. Klik hier om het te lezen.

 


 

Meer vriendjes door Rots en Water? – Op 1 oktober is de eerste nieuwsbrief: Tip van Frieda verschenen. Het gaat over Rots en Water. Klik hier om het te lezen.

 


 

VakVrouw – Op 11 september 2014 stond dit artikel in De Drom! Ik heb hier veel leuke reacties op gekregen. Door hier te klikken kun je het artikel lezen.